Kulinaria

Witryny chłodnicze na lody i desery

Agregat sufitowy do komory mroźniczej to urządzenie zamontowane na stałe w pomieszczeniu, w którym ma być utrzymywana ujemna temperatura. Agregat zamontowany na suficie nie zajmuje miejsca. Jeżeli już zaś komora na stałe znajduje się przy kuchni albo magazynie zakładu produkującego gotową żywność, najczęściej montuje się w niej takie agregaty.

Są ciche, wydajne i energooszczędne. Wielu ludzi chwali także to, że rzadko odmawiają posłuszeństwa. System zabezpieczeń przed rozmrożeniem funkcjonuje bez zarzutu. W restauracji lub kawiarni takie komory mrożące żywność to rzadkość, choćby w dużych restauracjach zajmujących się również produkcją efektownych deserów lodowych pewnie takie komory się sprawdzają i są montowane. Zdecydowanie częściej jednakże można w nich spotkać inny niezbędny sprzęt elektryczny, którym są witryny chłodnicze restoquality. Takie witryny są przeszklone i mają półki o regulowanej wysokości. W praktyce oznacza to, że w takiej witrynie można trzymać trzypiętrowy tort – wystarczy wyjąć poziome półki, aby zrobiło się więcej przestrzeni. Podobną funkcję pełnią również szafy chłodnicze rm gastro, choć te niekoniecznie muszą być przeszklone. Mogą mieć metalowe drzwi albo przeszklenie. W takich szafach trzyma się w restauracjach gotowe dania, które potem trzeba odgrzać. Na prawdę bardzo często są to zupy albo sosy organizowane dzień przedtem. Oprócz tego w szafach chłodniczych przechowuje się warzywa, aby dłużej zachowały świeżość. A także gotowe desery, które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze zanim poda się je gościom.

Dodatkowe informacje: wyposażenie fast food.

Share