Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od dnia dzisiejszego wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i niewyobrażalnie potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają pełno witamin, między innymi witaminę E, oraz miedź, błonnik, magnez.
Działają również na cholesterol ze znakomitym skutkiem go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Najbardziej istotne są w diecie w szczególności dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, oraz u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.
Jakiś czas temu niezwykle popularne stało się masło orzechowe. W szczególności pośród dietetyków a także na fit blogach. Nie jest to natomiast nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Natomiast na prawdę często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, np z ogromną ilością soli, co powoduje że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Należy pamiętać by w każdej chwili sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest głównie bardzo smaczne i oczywiście bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a nawet kanapek zdobyło serce wielu ludzi, a zwłaszcza ich podniebień. Co o ile nie można znaleźć go na półce w sklepie albo jeśli są tam tylko te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z takowych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy by się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka albo jeśli ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym oraz wyśmienitym zdrowiem.
Warto zobaczyć: jak zrobić domowe masło orzechowe.